logo

Kontakta oss

Besöksadress

Eriksövägen 27

Telefon

08 - 541 708 00

Ansvarig förvaltning

Ansvarig nämnd

Har du frågor om innehållet på den här sidan

Budget- och skuldrådgivning

Om du har hamnat i ekonomiska svårigheter.

Budget- och skuldrådgivaren ger praktiska råd om hur du kan gå tillväga för att få ordning på din ekonomi. Rådgivningen är kostnadsfri.

 

För mer information kontakta Vaxholms stad: 08- 541 708 00

Skuldsanering

En skuldsanering är en möjlighet för den som är svårt skuldsatt att helt eller delvis bli fri från sina skulder. Alla kan inte få skuldsanering men det kan finnas andra möjligheter för att lösa problemet med dina skulder. Skuldrådgivaren hjälper och informerar dig om vilka lösningar som kan finnas.

 

Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden, men innan du kan ansöka gäller vissa förutsättningar som kommunens skuldrådgivare kan informera dig om. Skuldrådgivaren kan även hjälp dig med din ansökan till Kronofogden och ger dig råd och stöd under hela processen. På Kronofogdens webbplats finns också mer information om vilka förutsättningarna som gäller.


Tips för dig som har svårt att betala

  • Försök att få en helhetsbild över dina skulder. Spara därför alla dina skulduppgifter.
  • Betala dina vanliga räkningar. Prioritera hyra, el, a-kassa, hemförsäkring och barnomsorg.
  • Lägg undan pengar så att du har råd att betala det viktigaste varje månad, till exempel mat, sjukvård och medicin.
  • Gör en budget för att ta reda på hur mycket du kan betala av dina skulder varje månad. På konsumentverkets webbplats finns även ett verktyg som heter budgetkalkylen som är väl användbart.
  • Kontakta dem du är skyldig pengar (fordringsägare) och berätta att du inte har möjlighet att betala. Om betalningssvårigheterna är tillfälliga kan du fråga om det går att få en betalningsfri månad. Undvik att skaffa nya skulder.
  • I en del situationer kan du förhandla med fordringsägarna om villkoren för dina lån och krediter. På konsumentverkets webbplats kan du läsa mer om hur du förhandlar med fordringsägare.


 

Sidan publicerades: 2020-02-17