logo

Kontakta oss

Besöksadress

Eriksövägen 27

Telefon

08 - 541 708 00

Har du frågor om innehållet på den här sidan

  • Ingen giltig användare vald.

Dödsfall och begravning

Svenska kyrkan ordnar gravplatser åt dem som bor i Vaxholms stad oavsett vilken religion man har eller vilken kyrka man tillhör.

Begravningsombud

 

För dem som inte tillhör Svenska kyrkan finns så kallat begravningsombud.


Begravningsombudets uppgifter är att bevaka intressen för dem som är utanför kyrkan, inte är troende eller tillhör en annan religion, samt att tillstyrka eller avstyrka kyrkans förslag till begravningsavgift.

Det är Länsstyrelsen som på förslag från kommunen förordnar begravningsombud. För närvarande finns inget förordnat begravningsombud i Vaxholm.

 

Begravningsofficiant

En borgerlig begravning är helt fri och inte styrd av något regelverk samt är till sin form och sitt innehåll helt religiöst neutral. Vem som helst, till exempel en nära anhörig eller vän, kan förrätta en borgerlig begravning men man kan också anlita en officiell borgerlig begravningsförrättare, en kommunal begravningsofficiant.

 

Anhöriga kan själva kontakta begravningsofficianten eller också kan kontakt tas via begravningsbyrån. Ersättning för begravningsakten regleras direkt mellan dödsboet och begravningsförrättaren alternativt begravningsbyrån.

 

Sidan publicerades: 2019-11-01