logo

Kontakta oss

Besöksadress

Kemistvägen 8
18380 Täby

Telefon

08-578 663 00

Har du frågor om innehållet på den här sidan

Eget dricksvatten

En brunn behöver skötas för att hålla bra vattenkvalitet. Du kan också behöva kontrollera kvaliteten. Det är speciellt viktigt om brunnen ligger i närheten av mark där kor, hästar eller andra djur betar.

Av Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor, SRMH, kan du få råd om vilken undersökning som är lämplig för ditt vatten. Förutom bakteriehalt, kemiska ämnen och eventuellt metaller kan halten av radon behöva kontrolleras - speciellt i djupa bergborrade brunnar.


Socialstyrelsen har givit ut råd för hur du provtar vatten och sköter
din egen brunn.

Tillståndsplikt för bergborrade grundvattentäkter i Vaxholms stad

Grundvatten är en knapp resurs i hela Vaxholm. Tar du och dina grannar ut för mycket grundvatten riskerar ni en permanent saltvatteninträngning i brunnarna.

 

Alla som planerar att installera en ny anläggning för bergborrad grundvattentäkt i Vaxholms stad ska ansöka om tillstånd från Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor.

 

Provta ditt vatten regelbundet!

För att du ska ha aktuell kunskap om vilken kvalitet ditt dricksvatten håller bör du provta ditt vatten med några års mellanrum. Om du är intresserad av att provta ditt vatten kan du hämta och lämna flaskor i receptionen på kommunhuset Eriksövägen 27, eller hos Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor på Kemistvägen 8 i Täby. Läs mer om vilka tider och dagar som gäller på Södra Roslagens miljö- och hälskyddskontors hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Eurofins laboratorium

SRMH använder sig av Eurofins laboratorium för vattenanalyser. Har du frågor om dina vattenprover kan du kontakta Eurofins kundsupport Vatten på tel: 010-490 81 70. Telefontid: tisdag – torsdag kl. 9.00 – 12.00.
Du kan också lämna dina prover direkt till Eurofins lab på något av deras inlämningsställen i Stockholm.

 

Sidan publicerades: 2020-03-06