logo

Kontakta oss

Besöksadress

Test

Telefon

08-541 708 00

Har du frågor om innehållet på den här sidan

Förskoleklass

Förskoleklass är en obligatorisk skolform. Det innebär att ditt barn har skolplikt från det år barnet fyller sex år.

Förskoleklass är barnets första år i skolan och ska förbereda för fortsatt utbildning. Verksamheten i förskoleklass ska stimulera till utveckling och lärande samt främja allsidiga kontakter och social gemenskap.

Söka förskoleklass

Ansökan om skolplacering görs under perioden november-december varje år. Vårdnadshavare kan välja att söka till Vaxholms stads kommunala skolor eller till de fristående skolor som finns i e-tjänsten. Om du inte kan ansöka via e-tjänst kontaktar du utbildning@vaxholm.se.


Vaxholms stads antagningsordning

Huvudprincipen är att ditt barn ska få gå i den skola du önskar. Den önskade placeringen får dock inte medföra att ett annat barns berättigade krav på placering vid en skolenhet nära hemmet åsidosätts.Om det är fler sökande till en kommunal skola än vad det finns platser tillämpas följande urvalsgrunder i angiven ordning, 

1. Barn med särskilda skäl.
2. Barn med mer än 2 km till alternativ skola.
3. Barn med störst relativ närhet till önskad skola.
4. Barn med syskon på sökt skola.
5. Barn folkbokförda i annan kommun.

Alla barn folkbokförda i Vaxholm har en garanterad plats i någon av stadens kommunala skolor. För mer information om närhetsprincipen, syskonförtur och relativ närhet se informationsrutan.


Vad händer om du inte gör ett val för ditt barn som ska börja förskoleklass?
Om du inte gör en ansökan för förskoleklass tilldelas ditt barn plats i en av Vaxholms stads kommunala skolor med lediga platser närmast hemmet.


Välja skola utanför Vaxholms stad

Om du väljer att söka till en fristående skola eller kommunal skola utanför Vaxholm ansvarar du för kontakt med aktuell skola för antagning. Du måste även meddela utbildningsförvaltningen om vald skola. Detta gör du via e-tjänst alternativt utbildning@vaxholm.se.


Tidigare skolstart

Om du vill att ditt barn ska börja i skola ett år tidigare ska du ansöka om förskoleklass i e-tjänst. Det är rektor på mottagande skola som beslutar om ditt barn kan börja i skolan ett år tidigare.

 

Sidan publicerades: 2020-04-08